Partea a doua a controversatului film in regia lui Lars von Trier a intrat in cinematografe, in avanpremiera, inca de miercuri (5 februarie), dupa ce initial Comisia de rating a Centrului National al Cinematografiei (C.N.C.) avizase negativ proiectiile publice ale filmului.
Deasemenea, versiunea necenzurata a Nymphomaniac Vol. I va fi proiectata, in afara competitiei, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, care a inceput ieri (06-16 februarie 2014). Publicul Berlinalei va fi primul care va vedea duminica seara versiunea necenzurata (145 min.) a volumului intai al Nymphomaniac.
Cinematografele din Bucuresti in care intra de azi Nymphomaniac Vol. II sunt: Grand Cinema Digiplex, Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Plaza, Cinema City Cotroceni, Cinemateca Union, Elvira Popescu, Europa, Glendale Studio, Caffe Cinema 3D Patria, NCRR, Scala. In tara: Cityplex (Brasov), Victoria (Cluj), Cityplex (Constanta), Arta 3D (Targu Mures), Cortina Digiplex (Oradea), Cinema Palace (Oradea), Premiera (Ploiesti), Modern (Craiova), Sebastian Papaiani (Pitesti), Line Cinema (Ramnicu Valcea), Caffe Cinema 3D (Calarasi), Dacia (Piatra Neamt), Unirea (Botosani).
Iata in continuare cateva opinii ale presei de specialitate internationale din tarile in care Nymphomaniac Vol. II a avut deja premiera. Nu inainte de a mentiona demersul creativ al criticilor de film din Danemarca, Polonia si, zilele trecute, Ungaria, care au dat un raspuns extrem de curajos campaniei de promovare a filmului, episodul O-Faces, fotografiindu-se ei insisi in ipostazele orgasmatice din afis (fotografii atasate comunicatului).
“Unul din putinele filme in care unei femei i se acorda aceleasi drepturi la promiscuitate ca unui barbat” (Variety)
Toti cei trei trei critici de film ai revistei Variety - una dintre cele mai respectate surse din domeniul divertismentului international, fondata in 1905 - au apreciat intr-o unanimitate rar intalnita filmul Nymphomaniac cu note mari: 7, 8 si 9 din 10.
Astfel, Justin Chang (Chief Film Critic Variety, acorda nota 8/10) spune: “Nymphomaniac este unul din putinele filme in care unei femei i se acorda aceleasi drepturi la promiscuitate ca unui barbat. Sau care are curajul sa puna la indoiala dublele standarde, sociale si cinematografice, care pedeapseau cele doua sexe atat de diferit pentru acelasi tip de comportament”.
Peter Debruge (Chief International Film Critic, nota 7/10) crede ca “filmul isi propune sa depaseasca milenii de rusine si prejudecati in legatura cu comportamentul sexual. Desi von Trier era primul cruciat pe acest front, daca am lua ca puncte de reper filmele Belle de Jour sau Romance. Prin contrast, Nymphomaniac se simte ciudat de golit de interpretari psihologice, respingand teoriile personajului Seligman in aceasta privinta, in timp ce dialogul dintre cei doi (nimfomana Joe si Seligman) este folosit pentru a preveni acuzatiile de misoginism”.
Scott Foundas (Chief Film Critic, nota 9/10) considera ca “Nymphomaniac e cel mai personal dintre toate filmele facute de Lars von Trier pana acum, cel mai bogat in obsesii personale si de aluzii la alte texte, inclusiv ale sale. Un veritabil concert Brandeburg al genurilor disparate si al starilor de spirit amestecate cu maiestrie intr-un tot unitar.”
“Joe, un fel de Seherezada a libertinajului”, (Le Monde)
Le Monde scrie despre Nymphomaniac: “Nihilismul este cel care descrie de fapt filmul lui Lars von Trier. Haosul mai degraba decat eliberarea. Sau, mai precis, haosul ca eliberare suprema. La fiecare intrerupere a povestirii lui Joe, un fel de Seherezada a libertinajului, interlocutorul ei luand pozitia duhovnicului sau a psihologului inventeaza diverse metafore, unele absurde si burlesti. Filmul incheie o trilogie, foarte coerenta, despre nevrozele feminine, trilogie inceputa cu Anticristul in 2009. Isterie, depresie, melancolie…”
Paris Match crede ca al doilea capitol e mult mai interesant decat primul. “Al doilea capitol contine momente bizare, cum ar fi scena licentioasa in care doi amanti negri isi disputa randul la sex, uitand sa o satisfaca pe biata Joe, care va gasi in cele din urma extazul masochist sub loviturile psihanalitice de bici ale unui antrenor sadic.”
Nymphomaniac este epopeea erotica a unei femei al carei traseu, de la nastere si pana la varsta de 50 de ani, ne este povestit de personajul principal, Joe, cea care si-a pus diagnosticul de “nimfomana”.
In dupa-amiaza unei ierni geroase, batranul dar inca sarmantul burlac Seligman o descopera pe Joe batuta si prabusita pe o alee laturalnica. O ia acasa si ii ingrijeste ranile, in timp ce incearca sa afle cate ceva despre viata ei. Seligman este cel care, vreme de opt capitole, ii asculta povestea cea complicata si intesata de interjectii a “nimfomanei” Joe. Filmul are o galerie impresionanta de actori. Charlotte Gainsbourg (Joe la maturitate), Stellan Skarsgård, Uma Thurman, Willem Dafoe, Shia LaBeouf, Udo Kier, Christian Slater, Stacy Martin (tanara Joe) si altii.
Nymphomaniac este adus in Romania de Independenţa Film, casa de distributie care promoveaza filme independente de referinta, de nisa sau castigatoare ale unor premii internationale prestigioase. Independenta Film a distribuit pelicule ca “The Hunt”, “Amour”, “Trainspotting”, ”Amélie”, ”Melancholia”, ”Todo sobre mi madre”, ”In The Mood for Love”, ”Vicky Cristina Barcelona”, ”Dogville” etc.
Post a Comment